torsdag, juni 01, 2006

En enkel lektion i kärnvapenshantering.

Ibland undrar man hur det är ställt med världsledarnas intellekt och förmåga till logiskt tänkande. Är alla egentligen små barn? Varför ska vissa länder få ha kärnvapen medan andra inte ska få det? Varför ska vissa länder bestämma vilka som är värdiga att ha kärnvapen och vilka som inte har förmåga att hantera sådana leksaker?
Vore det inte enklast att bara totalförbjuda? Och då även gällande USA, Storbritannien och de andra "allierade makterna". Är det inte rätt orimligt att säga åt exempelvis Iran och Irak att de inte får ha kärnvapen när USA själva sitter på 10.000 stridsspetsar? Det är samma logik som när en förälder säger till sina barn att det är dåligt att röka medan denne fortfarande har en cigarett dinglande i mungipan.

Det är rätt nojigt för oss, som har valt att inte producera kärnvapen, att bara sitta och vänta medan länderna med kärnvapen leker vådsliga och riskfyllda kärnvapenlekar med varandra. Det drabbar ju inte bara de inblandade länderna om det blir komplikationer, utan hela världen. Vi ryker också.

Frågan är egentligen vad vi kan göra för att stoppa dessa fåniga maktlekar, där de allierade länderna och "de andra" fortsätter att jämföra muskelstyrka och inte inser vad de egentligen håller på med? Det räcker inte att skriva ett brev till George W Bush, eller gå ut på stan och skriva protestlistor. Kanske det behövs en avancerad rebellstyrka (á la Hollywoodfilm) som ger sig ut och desarmerar alla stridsspetsar i hela världen. Sedan kan de leka bäst de vill...

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hur trygg skulle du känna dig om inte USA hade vapen att försvara oss mot Turkarna eller Ryssarna med?

2:21 em  

Skicka en kommentar

<< Home