torsdag, april 20, 2006

Bistra fördomstid

I detta nu talas det mycket om fördomar.
En rapport har precis visat att invandrare som grupp får mycket mindre betalt än svenskfödda. Till viss del beror det på att de oftast tvingas ta lågbetalda jobb fast de egentligen är överkvalificerade, på grund av att de inte kan språket lika bra. Men det beror naturligtvis även på att de blir diskrimerade och diskvalificerade från de "bättre" jobben redan vid arbetsintervjun.
Det har också talats om hur invandrare (i synnerhet unga killar) ofta blir diskriminerade på krogen. En ung juridikstuderande kille gjorde ett antal fältstudier som han sedan kunde visa upp i rätten (och i media) för att kunna bevisa sin poäng.

Att vi lever i ett samhälle som diskriminerar och stänger ute vissa grupper är verkligen oroväckande, om än inte särskilt nytt. Men jag tycker även att vi ska ta i beaktande att detta inte enbart gäller invandrare, eller svenskar födda med invandrade föräldrar. Långt ifrån. Detta handlar åter igen om kampen mellan klasserna, och hur den starka klassen har möjlighet att segregera ut den svaga.
Ovanstående exempel gäller lika mycket för den lägre medelklassen, arbetarklassen, de fattiga och kvinnor, samt till viss del anhängare av subkulturer. Dvs människor som står ut från den vita normen av "lagomhet".

Jag oroar mig väldigt mycket för hur mycket värre det kommer att bli om valprognosen är rätt, och de blå vindarna kommer att blåsa upp till storm i september. Jag tänker på det dagligen.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Nu är du orättvis mot de borgerliga! De diskriminerar inte invandrare utan alla som är fattiga, studenter eller bara vanliga anställda kommer att få det sämre på ett mycket rättvist sätt!

11:41 fm  

Skicka en kommentar

<< Home