söndag, januari 21, 2007

Filmtips i vintermörkret.

Jag kom på att naturligtvis är det ju filmen som är det bästa med vintern.
När det är mörkt och kallt ute finns det nästan inget bättre än att se på film.
Därför tänkte jag dela med mig av några av mina finaste filmtips, med filmer som alla kanske inte har sett av ett eller annat skäl.
Alla dessa är femmor (högsta betyg) enligt mig, och jag hoppas att även andra känner likadant för de mästerverk jag ska försöka förklara lite kring.

BAD BOY BUBBY (Rolf de Heer, Australien 1993)
Bubby bor i en nedgången och skitig lägenhet tillsammans med sin mamma. Han är dryga 30 år gammal och har aldrig varit utanför dörren. Mamman har berättat för honom om de förtärande gaser som släppts ut i världen, och går man ut utan gasmask så dör man helt enkelt. Deras relation är allt annat än normal och Bubbys utveckling har hämmats av att aldrig ha träffat någon annan än sin mor och en numera död kattunge. En sen kväll knackar det på dörren och en man som Bubby får presenterad för sig som hans far kommer in. Faderns inträde i den bisarra familjen förändrar Bubbys liv, och han tvingas nu ge sig ut på eget bevåg för att möta en värld som inte har stått still som hans liv i lägenheten med modern.
BBB är en något modernare Kaspar Hauser-historia med ett visst mått av äckel, otroligt stor humor och några rejäla tankeställare. Otroligt väl berättad med magnifika bilder och karaktärer som är för osannolika för att vara trovärdiga, men samtidigt för trovärdiga för att vara helt osannolika.

BUFFALO '66 (Vincent Gallo, USA 1997)
Vincent Gallo (som har regisserat filmen) spelar Billy Brown, en kille som precis kommit ut från fängelset. Det första han gör är att ringa sin mamma för att meddela henne om att han är tillbaka från sin hemliga agentresa och att han och hans fru ska komma och hälsa på. Problemet är bara att han inte har någon fru, aldrig har varit hemlig agent och lider av ett svårt hämndbegär till killen som han anser placerade honom i fängelset. Han slits mellan att bevisa för sina föräldrar att han är en bra kille och att få ge igen för de år han har förlorat. Han "kidnappar" en ung flicka från en balettskola och tvingar henne att låtsas vara hans fru. En uttråkad Layla (Christina Ricci) tycker det låter jättebra och spelar med mer än gärna. Något Billy inte alls hade planerat.
En svart komedi om känslor, relationer och människor som inte riktigt fungerar i samhället som det är byggt. Otroliga rollprestationer av de två huvudpersonerna, och med musik av Gallo själv.

FULA, SKITIGA OCH ELAKA (Ettore Scola, Italien 1976)
Giacinto bor med sin fru, deras tio barn och andra familjemedlemmar i en kåkstad utanför Rom. För ett tag sedan förlorade han ena ögat i en arbetsolycka och fick en ansenlig summa pengar från försäkringsbolaget. Något han försökt hålla hemligt för resten av familjen. Hela hans liv går nu ut på att försvara sina pengar, medan resten av familjen anstränger sig å det hårdaste för att försöka stjäla desamma. Men livet blir väldigt besvärligt när han blir upp över öronen förälskad och skaffar sig en älskarinna som han insisterar ska bo tillsammans med resten av familjen, och dela säng med honom och hans fru.
En otroligt rolig historia om de smutsiga, elakaste och fulaste (menat på många sätt) människor man kan möta, och deras liv och leverne.

HENRY: EN MASSMÖRDARE (John McNaughton, USA 1986)
Henry är seriemördare. Det är inget direkt konstigt med det. Han gör inte mycket väsen av sig och är en utmärkt hyresgäst hos sin före detta fängelsekompis Otis. En dag kommer Otis syster Becky för att stanna en tid. Hon har precis lämnat sin misshandlande man och behöver någonstans att vila ut. Hon har ett väldigt gott öga till Henry, som försöker göra sitt bästa för att inte bli känslomässigt involverad i hennes liv. Något som blir omöjligt när Otis gör närmanden på sin egen syster.
Det råder delade meningar om huruvida den här filmen är ett mästerverk eller en osmaklig våldshyllning. Till det senare påståendet är det lätt att tillföra resonemang kring Henry seriemördarskap. Vi får aldrig se hans dåd, bara vägen dit och resultatet. Det smaskiga våldsförhärligandet sker enbart i samband med Otis, som tillför en slags amatörmässighet i dessa sammanhang. Det är nästan som om att det är vi som ska lära oss Henrys "yrke" när vi får följa hur Henry lär upp honom. Men det finns ändå en slags moralisk bakgrund till de mord som visas. Det är dåliga människor som dör. Kanske inte sämre än Henry själv, men tillräckligt för att ge åskådaren en möjlighet att välja.
Jag väljer att se den här filmen som en fiktiv resa i de mörkaste avgrunderna av mänskligheten. En avgrund där avsaknaden av Lagen och rättvisa lyser oerhört starkt, och kanske är det just det som skrämmer en mest?

MAN BITES DOG (Rémy Belvaux..., Belgien 1992)
Lite likt föregående film (Henry...) är Man Bites Dog en berättelse om mänsklighetens mörka sidor, och vad som driver en människa att begå onda handlingar. Filmens originaltitel kan översättas till Det händer där du bor vilket anspelar på de verklighetsanknutna kvaliteter som filmen har.
Ett dokumentärteam följer seriemördaren Ben i hans vardag. En vardag fylld av mord, rån och sadism. Han lever rent ut sagt på att mörda, och tar pengar från sina offer för att kunna betala för sådant som samhället kräver. Han är inte fattig, tvärtom, men har valt en annan yrkesbana helt enkelt. Filmteamets mening med sin film är att försöka belysa seriemördarskap och dess mening och mål. Något som blir problematiskt när de själva tvingas ta beslut om att agera i vissa saker Ben vill förmedla till sina tittare.
En intressant film som inte bara handlar om en seriemördare och ett dokumentärteam, utan även om objektivitet, påverkan och moraliska dilemman. Se den.

ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND (Michel Gondry, USA 2004)
Många har säkert redan sett den här filmen, men för de som inte har det är det dags.
Det råder delade meningar om huruvida det här är en kärlekshistoria eller bara en ångestfylld berättelse om att vi inte själva har möjlighet att göra några val. Jag tycker den är oerhört vacker och meningsfull. Men bilda er en egen uppfattning. Jag vill inte säga för mycket. Den talar för sig själv.
Jim Carrey och Kate Winslet är lysande. Carrey visar med den här filmen att han inte bara är rolig, utan även en lysande och mångfacetterad skådespelare.
Regissören Gaundry har nyligen gjort bioaktuella Science of Sleep, som också är att rekommenderas. Lite på samma tema. Kärlek som är omöjlig, men inte ovanlig.

PIANISTEN (Michael Haneke, Frankrike/Österrike 2001)
Sist men inte minst är det dags för ännu ett obehagligt tema.
Erika är e medelålders kvinna som fortfarande bor hemma, och försörjer sig genom att ge pianolektioner. Relationen till modern är väldigt krävande för henne, och hon har utvecklat snuskiga intressen för att kunna kväva moderns krav på perfektion. Hon tittar på när folk har sex och onanerar på offentliga ställen som porrbiografer, drive-infilmer etc.
En dag börjar en ung man på hennes skola visa intresse för henne som person. Erikas känslomässiga störning gällande intima relationer till andra människor blir ett stort problem. Hon vill ju bli omtyckt och uppskattad, men hon vet helt enkelt inte hur hon ska bete sig.
Isabelle Huppert är känd som en av Frankrikes bästa skådespelerskor. Och den här rollen gör henne bara snäppet bättre. Nobelpristagaren Elfriede Jelinek har skrivit romanen som ligger till grund för filmen. Lysande!

Intressant?
Andra bloggar om: , ,

4 Comments:

Anonymous nina said...

Jag har läst boken Pianisten och den var mycket bra. Skulle vilja se filmen men La Pianiste verkar vara svår att få tag på. Får kolla på megastora videobutiken nästa gång.
Diggar dina filmtips .. det var några guldkorn med där och den första du skrev om är för mig helt främmande så nu blev jag filmsugen. :-)

11:15 fm  
Blogger Johanna said...

Vad bra. Det var meningen.

Jag trodde verkligen att Pianisten var lättare att hitta. Konstigt...

11:37 fm  
Anonymous Vickan said...

Den finns på http://www.play.com som har gratis frakt. Sen hittade jag den även på http://www.dvdpris.com/76343

Bra film :)

1:33 em  
Anonymous nina said...

Nu har jag köpt Pianisten och sett den. Mycket bra. :-)

11:09 fm  

Skicka en kommentar

<< Home