Fördömda rökare!
Även jag som rökare blev väldigt glad när det bestämdes att det skulle bli rökfritt på krogar och restauranter i landet. Det är inte särskilt trevligt eller sympatiskt att sitta och blåsa rök i ansiktet på dem som sitter och äter, är allergiska eller bara tycker att det är otrevligt. Jag har stor förståelse för det.
Men de flesta rökare är hänsynsfulla och går undan när de röker. De blåser över lag inte rök i ansiktet på folk de inte känner. De fimpar inte på folks jackor, eller försöker truga på andra att röka. De är människor som kanske är lite svaga och därav inte vill eller kan sluta röka. Så vem är då icke-rökaren att döma? Varför ska vi behöva höra glåpord, få tillrättavisanden, bli förnedrade och utfrysta?
Det jag anser att samhället glömmer är ett mycket större problem av beroende- och giftart; nämligen alkoholen. Det känns lite som om det här är något som de bestämmande inte riktigt vågar ta tag i. Som om det skulle vara lite för känsligt. Alkohol är synnerligen värre än tobak, på många många plan. Och berusade människor, med beroende eller utan, är något vi alla möts av varje dag - och som också ger ödesdigra skador. Både fysiskt och psykiskt, och inte bara för personen som nyttjar. Hela familjer, relationer, umgängeskretsar, arbeten, samhälle etc. får lida för vad alkoholen gör för inverkan på mer lättmottagliga människor som hamnar i missbruk. Skillnaden är att gällande rökning sätter vi upp spärrar för inköp och nyttjande, medan alkoholen får mer utrymme. Systembolagen har nu längre öppettider (även lördagar), du får dricka alkohol på nästan alla ställen som serverar någon slags mat och det är fullkomligt acceptabelt för människor att gå omkring berusade på staden under kvällstid. Det är bevisat att alkohol gör att människor släpper på spärrarna och till viss del blir mer oprovocerat aggressiva. När började en rökare slåss på öppen gata för att någon knuffade till dem?
När jag gick i skolan hade vi väldigt ofta temadagar om rökning och dess inverkan på människors liv. Vi gick bl a till en utställning som hade en hink med tjära i en monter med texten "så mycket tjära får du i dig under en livstid av rökande". Det var mycket antirökpropagande under hela skoltiden, men jag kan bara minnas en gång som alkoholen och dess faror togs upp. Det var när jag gick i sexan. En polis kom och pratade om hur farlig alkohol kunde vara, visade en film och tog upp flera exempel. FEL! En tolvåring har ännu inte blivit intresserad av att testa att dricka sig berusad. Det här borde ha tagits upp senare under högstadiet eller gymnasiet, när folk omkring började prova. Kanske att det är där man ska börja? Temadagar med skrumplever i en glasmonter, en medlem ur en alkoholismdrabbad familj som håller föredrag eller en läkare/sköterska från alkoholenheten på ett sjukhus som berättar vad som händer med kroppen och hur illa det kan gå. Inte bara diskussioner om alla stackars rökare.
Om man vill ha förändringar i dagens beroendesamhälle måste vi börja någon annanstans än med att släppa på regler för inköp och nyttjande. Svenskar är inte redo att använda alkohol på ett avkopplat sätt. När svenskar dricker alkohol gör dem det så mycket som möjligt, för att det är lite förbjudet och busigt. Inte som på "kontinenten" där ett glas vin till maten var dag är normalt. Vi behöver ett annat slags tänkande. En inlärd mentalitet. Sådant tar lång tid. Och det gäller nog även för rökning. Vi kan inte bara förbjuda och fördöma rökande människor, de vet hur illa det de gör är, och de flesta försöker göra något åt det. Låt oss vara och ta hand om saker som är mer relevanta istället.